Kerala Results: Learn more Science | Kerala PSC | LDC | Mansoorali Kappungal | Exam Tips


In addition to the basic principles related to science in PSCC exams, questions related to technology, leading scientific institutes, space projects, energy and nuclear policies, non-conventional energy sector and environment can be expected. Here are 25 sample questions.

1) India’s first indigenously developed ballistic missile?

A. Fire

B. Dhanush

C. Brahmos

D. Prithvi

2) Used soluble in paint manufacturing?

A. Methanol

B. Ethanol

C. Propanol

D. pentanol

3) Which of the following is a chemical used to give yellow color to food?

A. Carmoisin

B. Indigo carmine

C. erythrosine

D. Tartrazine

4) Which of the following satellites is used for educational purposes in India?

A. INSAT

B. Aryabhata

C. IRS

D. Ejusat

5) Which part of the heart receives oxygenated blood from the lungs through the pulmonary veins?

A. Right atrium

B. left atrium

C. right ventricle

D. left ventricle

6) Newly established commercial enterprise under ISRO?

A. New Space India Limited

B. Hindustan Aeronauticals Limited

C. Antrix Corporation

D. National Remote Sensing Center

7) Where is the Indian Institute of Astrophysics?

A. Bangalore

B. Kolkata

C. Pune

D. Chennai

8) Which was the first Indian state to have a Climate Change Department?

A. Madhya Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Gujarat

D. Karnataka

9) Gas produced during the decomposition of biofuels and the burning of biofuels?

A. Propane B. Ethane

C. Butane D. Methane

10) Which was the first country to use plutonium and uranium carbide as nuclear fuels?

A. USA B. Japan

C. India D. France

11) By what name is the region that includes all living things on earth known?

A. Environment

B. Habitat

C. Habitat area

D. Biosphere

12) Which vitamin is also known by the chemical name Phytomenadione?

A. Vitamin D.

B. Vitamin E.

C. Vitamin K.

D. Vitamin b

13) What is known as ethanoic acid?

A. acetic acid

B. Sulfuric acid

C. hydrochloric acid

D. oxalic acid

14) CNSA is the space agency of which country?

A. Japan

B. China

C. Russia

D. United States

15) Which of the following is an example of a key joint?

A. Shoulder joint

B. Knee

C. neck

D. Knee

16) An organ in the body known as an armory?

A. Lung

B. heart

C. kidney

D. Spleen

17) The part of the nerve cell that receives messages from the adjacent neuron?

A. Dendrite

B. Dendron

C. axonite

D. Synaptic Knob

18) Which gases are not responsible for the depletion of the ozone layer?

A. Freon

B. Chlorofluorocarbons

C. Nitrogen

D. carbon dioxide

19) Where is the headquarters of Greenpeace?

A. Geneva B. London

C. Manila D. Amsterdam

20) Where is the Raja Ramanna Center for Advanced Technology?

A. Indore B. Pune

C. Nagpur D. Ranchi

21) The Medini Award is related to which field?

A. resistance

B. Environment

C. Medicine

D. Chemistry

22) The father of Indian ecology?

A. Alexander von Humboldt

B. W.G. Rosen

C. Ramdev Mishra

D. Rajendra Singh

23) Acids contained in fat?

A. lactic acid

B. stearic acid

C. oxalic acid

D. Malic acid

24) Lander of India’s Chandrayaan 2 mission?

A. Agni B. Orbiter

C. Vikram D. Pragyan

25) What causes bone stiffness?

A. Calcium sulfate

B. Calcium carbonate

C. Calcium bicarbonate

D. Calcium phosphate

Answers:

1 D, 2 A, 3 D, 4 D, 5 B, 6 A, 7 A, 8 C, 9 D, 10 C, 11 D, 12 C, 13 A, 14 B, 15 C, 16 D, 17 A , 18 C, 19 D, 20 A, 21 B, 22 C, 23 B, 24 C, 25 D.

English Summary: Kerala PSC Examination Tips By Mansoorali Kappungal

.

Keywords: hscap, kpsc, kerala psc, kpsc thulasi, kerala psc thulasi, psc login, kpsc login,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rojgar Samachar © 2021

 सरकारी रिजल्ट

Frontier Theme